Mit esznek a Föld leghidegebb helyein?

Régen hóból készítettek fagylaltot. Ez csak egy a sok érdekes gasztrokulturális tényből, amelyek előtt tágra nyitja nekünk a kaput Kalas Györgyi. Tőle tudtam meg azt is, hogy egy ideges pékasszony a türelmetlen vendégek fejéhez akarta vágni a nyers tésztát, de az belezuhant a forró olajba, s így került a tányérra a fánk.
Mi köze a Holdnak a tortákhoz?
Kalas Györgyi imád kóstolni, főzni, írni. Az étkezés és kultúra összefonódását bemutató, interaktív könyveivel a legkisebbek érdeklődését is felkeltette. Nemrég megkapta a Sandwich grófja és a nápolyi pizza könyvéért a diákzsűri díját az Év Gyerekkönyve választáson. Legújabb kötete (a gasztro-sorozatában a 3.) a Világkostól-A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig egzotikus tájakra visz, hogy betekintsünk pár ismeretlen, távoli konyhába.
Több alkalommal készítettem már interjút Kalas Györgyivel, a mindig éppen aktuális új könyveiről beszélgettünk. Megtudhattam tőle, hogy mi adta a legnagyobb inspirációt, lökést ahhoz, hogy gyerekeknek írjon ételekről, gasztronómiáról. Úgy látta ugyanis, hogy nincs elég szó az iskolában az ételekről, az ételek történetéről, pedig a közös családi étkezések, főzések életünk szerves részei. Tanító célzattal születnek meg az ételek történetét bemutató könyvei, afféle "tananyagként" akarnak a kicsik fejébe, tudásának tárházába beszivárogni.
Könyveit olvasva még felnőttként is elámultam, hogy az ókori görögök kerek süteményt készítettek a Holdra utalva, Artemisz, a Hold istennőjének tiszteletére, és hogy már az indiánok is csináltak popcornt. A következő kötete a Pavlova kisasszony és a dobostorta is tartogatott meglepetéseket. Nem is sejtettem, hogy egy hirtelen haragú pékasszonynak köszönhetjük a fánkot, és azt sem, hogy macaront a francia apácák is készítettek.

A világ ízei
Ha
megtetszettek a fenti információk, és kíváncsi vagy, mit esznek a jeges északon, a magas
dél-amerikai hegyekben, a marokkói bazárban, a paradicsomi Balin vagy éppen
Gyimes eldugott kis falvaiban, akkor lapozgasd a Világkostólót! A távoli,
egymástól nagyon eltérő kultúrájú és különböző alapanyagokkal dolgozó országok
konyhái tele vannak bizarr és meghökkentő elemekkel is! A kötetben bemutatkozó kilenc
tájegység kapcsán megismerhető, hogy hányféle módon állnak a világon egy
reggelihez, mit hoznak ki a hazájuk lehetőségeiből, és hogy a számunkra
egyértelműnek tűnő kategóriák - mint sós étel és édesség, előétel és főétel,
ital, leves, reggeli, ebéd, vacsora - mennyire mások tudnak lenni máshol.
A Világkóstoló megmutatja az összefüggéseket, hogy egy étel milyen sokféle
módon készülhet, és mennyi jelentéssel bírhat más-más kultúrában.
A szöveg és Horváth Ildi ínycsiklandozó illusztráció együtt keltik fel a fiatal
gasztrokalandorok érdeklődését, hogy legyenek bátrak új, szokatlannak tűnő
finomságok kóstolására és így az eltérő kultúrák megértésére is.
A könyv végén három egyszerű recept is található, így otthon is ki lehet próbálni néhány egzotikus finomságot.
Itt tudsz nézelődni: Pagony
